
16 jun 2024
Yapay Zeka ve Doğa ilişkisi dünyayı kurtarabilir mi?
🦆 Yapay Zeka Göçmen Kuşları Kurtarıyor
Rüzgar, ABD ve Avrupa'da önemli bir yenilenebilir enerji kaynağıdır. AB, 2030 yılına kadar kullanımını altı kat artırmayı planlıyor. Ancak açık deniz rüzgar türbinleri her yıl tahminen 4,5 milyon kuşun ölümüne neden oluyor. Raptor kuşları, av aramak için uçarken genellikle ileriye bakmak yerine aşağıya bakarlar ve bu nedenle sıklıkla türbinlerin dönen kanatlarına takılırlar. Kuşların ölümü de yerel ekosistemlere ve tarıma zarar veriyor.
Yakın zamanda yatırımcılardan 4 milyon dolarlık bir tohum toplayan Norveçli girişim Spoor , yüz binlerce kuşun kurtarılmasına yardımcı olacak yapay zeka tabanlı bir teknoloji yarattı.
💡 Nasıl çalışır
Rüzgar türbinlerindeki kameralar günün her saatinde kuşları tespit ediyor. Yapay zeka destekli kuş takip teknolojisi onları sayıyor, yörüngelerini analiz ediyor ve 3D modelleri kullanarak kanatlarla çarpışma risklerini tahmin ediyor.
Kuşlar yaklaşık 10 m/s hızla uçarlar. Spoor yazılımı, video kullanarak 2 km'ye kadar uzaklıktaki kuşları tespit edip takip edebiliyor. Türbin bir sinyal alır ve 20-40 saniyede dakikada iki devire kadar yavaşlayarak kuşlar için güvenli hale gelir.
Rüzgar çiftlikleri oldukça büyüktür, yüzlerce kilometre karedir ve temel olarak havayı izlemek için bilgisayar görüşünü kullanmaya çalışmak ilginç bir teknolojik zorluktur. Kuşları tespit edebilecek ölçeklenebilir bir teknoloji yaratmamız gerekiyordu. Bu, bilgisayarla görmenin ve kendi veri hattımızın yeni bir kullanımıdır.
Spoor'un kurucu ortağı ve CEO'su Helseth'e sorun
👍 Neden Faydalıdır?
👍 Yüzbinlerce kuş kurtarılacak!
👍 Kuş göçü veri seti, kuş aktivitesinin artması beklendiğinde rüzgar santrallerinin gerçek zamanlı olarak türbinleri yavaşlatmasına ve hatta durdurmasına yardımcı olabilir.
👍 Şirketler, yerel kuş popülasyonlarına, özellikle de nesli tükenmekte olan kuş türlerine yönelik riskleri değerlendirerek rüzgar santralleri inşa etmek için daha güvenli yerler bulabilecek ve izleyebilecek.